Cypress 25/1 – 3/2 och 26/7 – 4/8

Lojalitet

Träd ansågs vara heliga, redan av de forntida tyskarna. De keltiska erövrarna antog antagligen sina seder, när de anlände till Västeuropa och utvecklade trädcirkeln med trädkalender, för omkring tre tusen år sedan. Idag är det en kontroversiell fråga, om det keltiska horoskopet faktiskt bygger exakt på denna tradition, eller om det skapades senare.

Över tjugo riktiga cypressarter växer i världen, mestadels i Kalifornien och Mexiko. Ändå tänker man omedelbart på den italienska cypressen, vars smala, eleganta tillväxt redan uppskattades av romarna. I deras kölvatten sprids det vintergröna trädet över södra Europa till Nordafrika och tack vare de milda vintrarna kom det till England. Men varför kelterna, av alla människor, tilldelade denna solhungriga, värmeälskande växt till den kalla årstiden, mellan 25 januari och 3 februari, i deras horoskop kommer att förbli deras hemlighet. Förmodligen för att då dagarna efter den mörka vintern äntligen blir ljusare igen.

Cypresser älskar sol och ljus

Människor födda mellan 25 januari och 4 februari, eller mellan 26 juli och 4 augusti på högsommaren föds också under Cypressens tecken. Inte konstigt att alla födda i detta trädtecken sägs älska ljus och sol. Detta gäller också i figurativ mening, de strävar efter tydlighet och frihet, eftersom de gillar att forma sina liv självständigt. Cypresser påverkas av elementet luft under vinterperioden. Kommunikation och logiskt tänkande är viktigt för dem. Här kan du se korrespondensen under vinterperioden, med klassisk astrologi och horoskopet för dessa vattenmänniskor från det andra decenniet. ”Sommarcypresser”, enligt keltisk tradition, kännetecknas av elementet eld. Det passar också, eftersom de tillhör stjärntecknet Lejonet, som är kopplat till solen som är ett eldtecken.

Kontraster

Men där det finns ljus finns det också skugga. Det är ingen tillfällighet att Cypressen också är uppståndelsens träd i det keltiska horoskopet. Det är viktigt att bemästra allvarliga kriser och acceptera radikala förändringar i livet. Vissa Cypresser reagerar på detta med hån och ironi, som poeten Georg Bernard Shaw. Andra förespråkar reformer eller är visionärer före sin tid, som författaren Aldous Huxley. Ytterligare andra odlar sin förkärlek för excentricitet, inklusive presidentänkan Jackie Kennedy-Onassis. Det som alla har gemensamt, är dock deras kärlek till individualitet, vilket gör dem idealiska för oberoende yrken. Konstnärer föds också ofta i trädtecknet Cypress, t.ex. musiker Wolfgang Amadeus Mozart.