Lenormand

Oraklerna var redan kända i tidig mänsklig historia. Att förutsäga kommande händelser, har alltid intresserat människor. Spådom och orakel blev inflytelserika i vardagliga beslut och storpolitik, i många länder runt om i världen. Med intressets återkomst för det mediala, på 1970-talet, kom de så kallade Lenormand-korten och tarotkorten tillbaka till allmänheten.

De spådomskort som nämns tillskrivs spådamen Marie Anne Adeláide Lenormand, även om hon antagligen inte uppfann dem. Lenormand var en betydande figur i esoterik på sin tid, och hennes berömmelse gjorde henne till en levande legend. I Frankrike, vid den tiden, var kortläsning vanligt, så Madame Lenormand hade mycket konkurrens. Ändå lyckades hon förutsäga framtiden för kända samtida, som Napoleon, och för det mesta korrekt. Inte alla gillade dock detta. Madame Lenormand hamnade i fängelse flera gånger. Ändå kunde spådamen knappast hålla sig undan från intresserade kunder, eftersom hennes berömmelse ökade med varje korrekt förutsägelse. Kungligheter gick till de bästa för att läsa kort, precis som vanliga människor. Madame använde mer än tio olika kortlekar för att göra sina mest exakta profetior.

Idag använder man nästan bara det lilla kortet med 36 Lenormand-kort, som kan utformas väldigt olika. Förutom antika utgåvor finns det även jugendstilversioner eller regnbågs Lenormand. Den stora uppsättningen kort, bestående av 54 individuella kort, utvecklades troligen från tarotkortet. När det gäller kortläsning är Lenormand-korten den viktigaste formen av spådomar med kort idag, tillsammans med taroten. Ett Lenormand-kortlek uppträdde för första gången två år efter hennes död. En variant av spådomskort har funnits i Tyskland sedan 1850. Samma år släpptes den lilla uppsättningen, men den släpptes aldrig i Frankrike, där Madame Lenormand hade bott.

Man gör en åtskillnad mellan person- och materialkort samt kort som representerar båda. Tolkningen av de enskilda korten beror på deras grundläggande betydelse och kortkonstellationen till varandra. Ett kort kan förstärka eller försvaga ett annat. Till skillnad från andra kortläsningssystem behöver du mycket intuition för att tolka det.