Tarot

Om du först letar efter ditt stjärntecken i horoskopen, tidigt på morgonen, för att se vad dagen kommer att medföra, skulle Tarot också vara värt en upplevelse. Tarot, det är inte bara ett kortspel. Denna kortläsningskonst ger svar som liknar astrologi, oavsett om du har relationsmässig, yrkesmässig eller hälsorelaterad frågeställning.

Namnet Tarot kommer från franska. Vår tarot idag går tillbaka till antiken. Symbolerna är rotade i egyptisk och mesopotamisk mytologi. Mot slutet av medeltiden började Tarot också expandera i Europa. Det fördes hit av zigenare och korsfarare. Symbolerna representerar det som ligger nära i ödet omkring personen. Betydelsen av de enskilda symbolerna har utvecklats genom århundradena.

Tarotkortleken

En kortlek har 78 kort. Dessa är uppdelade i 56 kort i Lilla Arkanan och 22 kort i Stora Arkanan. Den stora Arkanan är de mest uttrycksfulla och kraftfulla av korten. Varje kort pryds med en individuell, karakteristisk symbol, ofta romerska siffror. De andra 56 korten bildar fyra grupper: mynt, stavar, bägare och svärd. Dessa färger tilldelas elementen jord, eld, vatten och luft. Varje grupp innehåller en drottning, en kung, en prins och en knekt. Lär dig allt om tarot https://www.tarot.nu/tarotskolan

Tarot i olika kulturer

Det finns många olika tarotkortlekar. De skiljer sig åt vad gäller andlighet, esoterik, kultur och filosofi. Tarots egyptiska ursprung harmedfört att det finns många “egyptiska” kortlekar. Men många kortlekar hänvisar inte bara till en kultur.

Det finns också kortlekar som relaterar till verk av enastående konstnärer i deras display. Det finns en Dürer-tarot, en Shakespeare-tarot, en Brueghel-tarot och en William-Blake-tarot. Det finns också temakort som Native American-tarot och katt-tarot, enhörningstarot, med flera mer eller mindre fantasifulla exemplar.

Det finns två olika modeller för att förklara varför tarot är relevant för att svara på en fråga. Å ena sidan finns den mediala-andliga förklaringen. Detta är baserat på termen synkronicitet, som myntades av Carl Gustav Jung. Detta beskriver den tidiga eller samtidiga förekomsten av två händelser. Dessa har ett meningsfullt men inte orsaksbundet förhållande. Så det finns paralleller, mellan händelserna i frågeställarens liv och själva läggningen.

Å andra sidan finns den psykologiska förklaringen. I Tarot ser hon bara en spegel av interna och externa processer. Tarotbilden upplevs här som en symbol för sin egen situation. Tarot blir en spegel av sig själv.