Harens eller Kaninens år

1903 (vatten), 1915 (trä), 1927 (eld), 1939 (jord), 1951 (metall), 1963 (vatten), 1975 (trä), 1987 (eld), 1999 (jord),

2011 (metall), 2023 (vatten), 2035 (trä)

Den som söker i ett kinesiskt horoskop efter stjärntecken Haren och inte hittar det han letar efter behöver inte förtvivla. Ibland används termen Kanin också för stjärnteckenharen. I kinesisk astrologi är dessa två djur identiska.

Haren är rättvis

Precis som du ibland kan se sovande harar kramas, lägger djurtecknets Hare stor vikt vid närhet, trygghet och ett mysigt hem. Harar gillar att dra sig tillbaka till den skyddande byggnaden i sitt hus eller lägenhet, där de känner sig säkra och i goda händer. De är dock aldrig fega eller gömmer sig för sanningen, tvärtom, eftersom Harar vet om nödvändigheten av fredlig samexistens och önskar också detta av sina medmänniskor. Deras känsla för andras behov, som de vill ha exakt samma som sina egna, ger dem en ovanligt stark känsla av rättvisa. Det gör nästan Harar förtvivlade, när de ser att minoriteter behandlas orättvist, eller när de ser individuella nackdelar i allmänhet. Detta går så långt att de till och med är redo att offra den trygghet de älskar så mycket, till förmån för andras välbefinnande, till den grad att ge upp sig själva. En partner eller vän måste skydda Haren från detta.

Lyckligtvis hittar Haren ofta den starka och avgörande partner han också behöver, men å andra sidan tar hans egen blygsamma och nästan blyga natur honom snabbt tillbaka till jorden. För trots sin ovilja är Haren mycket påstridig på ett subtilt sätt. Ibland kommer Haren in genom den diplomatiska bakdörren och intar strategiskt viktiga positioner, även inom politiken, medan andra fortfarande rotar meningslöst vid ytterdörren. När han väl har kommit in i systemet, vet han hur man ändrar det inifrån och ut på ett skickligt och politiskt förfinat sätt. Ibland blir hans ovilja till bakslughet. Men om du påpekar det, rättar han sig. Du bör dock inte kritisera honom hela tiden, utan bara i små doser. Harar är känsliga, som helt enkelt stänger av, när det blir för mycket motgångar, för att skydda sig själva. Den exakta motsatsen händer när man frågar om deras villighet att hjälpa till. De kan snabbt ta i för hårt och också skadas. Här bör Harar lyssna mer på sin omgivning,  vilka har den nödvändiga graden av objektivitet.